50 věcí, které dělat doma, když není dobrý nápad chodit ven


S pobytem doma mám dlouhé a bohaté zkušenosti, ale pro mnohé je homeoffice a omezení volného pohybu osob nová a nepříjemná situace. Jak to doma přežít, nezbláznit se, zabavit se a ještě si z toho něco odnést?

1. Knihy a e-knihy

Co takhle přečíst si něco, o čem jste kdysi slyšeli ve škole, nikdy to nečetli, ale co by mohlo být nakonec dobré? Když jsem psala bakalářku, zjistila jsem, že se mi hrozně líbí Stříbrný vítr, o kterém jsem ve škole slýchala jen to, že ho nemám číst, protože je to nestravitelné (a je možné, že v daném věku bylo). Poslední dobou mám ve čtečce příběhy se Sherlockem Holmesem a nějaké Verneovky. Cestu do středu země jsem slupla jak nic, i když už mi dávno bylo pětadvacet a víc.

A pak jsou tu samozřejmě dlouho odkládané knížky nebo knížky půjčené. Kdy jindy se do nich pustit než teď?

Kromě knižních novinek můžete zkusit vybírat knížky podle jiného klíče, než vybíráte obvykle. Co zkusit si vybrat podle roku vydání (četli jste třeba něco z třicátých let?), podle prostředí, kde se děj odehrává, nebo podle národnosti autora? Nechat si něco doporučit od přátel je vždycky dobá volba, jako bonus budete mít zajímavé téma k diskuzi. Přečtěte znovu Harryho Pottera, Noční hlídku nebo celou Zeměplochu. Nebo dejte šanci knize co vás nikdy neoslovila, i když ji mají ostatní rádi – pro mě je to třeba Tulák po hvězdách (prostě jsem se nedokázala vžít do mysli člověka ve vězení, protože v době, kdy jsem to četla pro mě bylo dobré a špatné hodně černobílé a… nešlo to), a taky Pán prstenů, protože nekonečné popisy toho, kdo všechno někam jde a jak je to tam pěkné, moji roztěkanou dospívající mysl prostě neudržely. Co určitě nečtěte je Oliver Twist, to je fakt nekonečná nuda a přečetla jsem to kdysi jen proto, že cesta mezi Jihlavou a Havířovem v přehřívající se Škodě 120 byla fakt dlouhá a internet do telefonů tehdy ještě nepronikl. No, a nebo zkuste momentální bestseller Mor.

Do knihovny nechoďte, stejně mají zavřeno, ale Národní knihovna má zdigitalizované historické kdeco (spíš tedy na prohlížení než na čtení), Městská knihovna v Praze má zdigitalizovaných spousty knih tak akorát hezky do čtečky nebo tabletu (dá se hledat i přes katalog a mají i pár zmiňovaných Sherlocků a Verneovek). A taky se dají e-knihy kupovat, ale to určitě víte.

2. Dlouhé dlouhé články

Ano, to dlouhé je tam dvakrát. Slovo longread se škaredě skloňuje. Nicméně pokud používáte Pocket nebo podobnou službu, nejspíš vám přetéká články „na někdy“. Teď je někdy. Co články k přečtení v záložkách v prohlížeči? Články s hvězdičkou v RSS čtečce? Mně s 15 838 položkami čtečka nabobtnala v soukromou znalostní bázi. Skvělá příležitost se do ní zanořit.

3. Digitální úklid

Promazat nepoužívané aplikace, dát řád spoustě souborů na ploše, ve stahování a dokumentech, Dropbox, který několikrát denně křičí, že je plný, záložek v prohlížeči asi tak o padesát víc než je adekvátní. Věci, do kterých se už nějaký čas chystám pustit. Jste na tom podobně?

4. Zavolat prarodičům, pratetičkám a vůbec rodině

Jsou v pohodě? Jak se mají? Doléhá na ně současná situace? Popovídejte si o tom s nimi.

5. Ozvat se lidem, se kterými jste prostě přestali být v kontaktu

Kamarádi a kamarádky ze základní školy, kteří se odstěhovali nebo šli prostě na jinou střední. Ti ze střední co šli na jinou vysokou. Ti, se kterými jste si kdysi rozuměli ve skautu nebo třeba na chatě. Kým se stali, co dělají?

6. Filmy

Nové filmy, staré filmy, dlouho odkládané filmy, oblíbené filmy z dětství či dospívání, nejlepší filmy roku, desetiletí či dvacetiletí podle různých žebříčků. Můžete si i udělat filmový maraton a zkouknout nějaké/všechny Disneyovky, Marvelovky nebo Bondovky. Podívejte se na filmy z Jednoho světa nebo Českých lvů na dafilms.

7. Přesadit kytky

Jaro je na to ideální. Loni mi to úplně nevyšlo. Letos ale ty dva zakořeněné oddenky, co strávily celý rok ve skleničkách, určitě zasadím!

8. Jarní úklid

Ať už to znamená cokoliv, doma je vždycky co uklízet. Vždycky. Neomezeně dlouho.

9. Audioknihy a podcasty

Už roky poslouchám u mytí nádobí audioverzi Respektu. Vlastně hlavně proto ho mám předplacený, nenačtené články v tištěném přečtu dost výjimečně. K většímu úklidu je fajn nějaká audiokniha, to pak hledáte, co ještě by u toho šlo udělat, abyste mohli poslouchat dál. Zhltla jsem takhle Ready player one (s výhradami), celé Hunger games (bez výhrad) nebo tři díly Řek Londýna. U Amerických bohů mi to ale třeba moc nefunguje.

Co se podcastů týče, oblíbila jsem si v poslední době Podcast Studio N, každý den o nějakém jiném aktuálním tématu nebo dvou. Taky dost fandím radiodokumentům, a pokud bych měla doporučit jen jeden, který by si měl poslechnout úplně každý, tak „On fakt někam odcházel. Příběh dobrého umírání v kruhu rodiny.“ Není to veselé, ale zároveň to není drásající nebo depresivní. Je to silné a zajímavé.

10. Seznámit se líp s tvorbou svých oblíbených autorů

Poslechněte si i starší/novější alba svých oblíbených kapel. Soundtracky svých oblíbených skladatelů i k filmům, které jste neviděli. Soundtracky k filmům, které jste naopak viděli a měli rádi. Pusťte si další filmy od oblíbených režisérů, podívejte se na své oblíbené herce v nových filmech či seriálech. Podívejte se po knížkách s díly oblíbených ilustrátorů, u komiksů zkuste nové série, pokud je psal či ilustroval někdo, koho máte rádi.

11. Úklid na sociálních sítích

Jedna z věcí, co by bylo bezva dělat pravidělně, ale i nárazově je to vlastně velký výkon. Dejte bez výčitek unfollow stránkám a lidem, co vás nebaví sledovat. Přizpůsobte si obsah sociálních sítí tak, aby to bylo přínosné, užitečné nebo aspoň ne otrava. Pokud někdo začal být v poslední době až nesnesitelně chytrý, Facebook umožňuje vypnout jeho příspěvky na 30 dní.

12. Meditovat a vůbec se věnovat svému duševnímu zdraví

Nejsem moc typ na tyhle věci, zpravidla v téhle oblasti nepociťuju žádný zvláštní deficit, a když se má během jógy meditovat, tak většinou stihnu spočítat všechny cihly na stropě (třináctá je černá) a promyslet množství zásadních věcí, jako třeba kam se vejde tolik vajec do jedné mořské želvy. Loni jsem ale trochu experimentovala s aplikací Headspace, což mě přinejmenším docela uspokojivě naučilo na nic nemyslet. Před spaním se to často hodí. Taky mám předplacenou aplikaci Shine, která nabízí mimo jiné krátká audia, která vás uklidní a přesvědčí vás o tom, že jste skvělí tak, jak jste a tak. Tu sice taky nepoužívám, ale mají báječné newslettery. A aktuálně vyrobily (za celým projektem stojí ženy různých amerických menšin, což často poskytuje poměrně unikátní vhled do vnímání a problémů ostatních) projekt ke koronavirové úzkosti, kterou asi prožíváme v nějaké míře skoro všichni. Podívejte se na to. A pokud nerozumíte anglicky, tady je pár rad od psycholožky z Filozofické fakulty MU.

13. Naučit se něco nového

Co takhle zkusit si udělat jednoduchý web, nastříhat video, audio, upravit fotky, vyzkoušet základy programování? Procvičit zaprášené jazyky nebo začít nějaký nový, naučit se vázat aspoň základní uzly, správně si čistit zuby, vyzkoušet nějakou techniku focení nad rámec „auto“ na telefonu, zkusit rozeznávat ptáky podle vzhledu i hlasu, poznat i jiná souhvězdí než malý vůz? A když dojde inspirace, pořád jsou tu weby jako Coursera.

14. Naučit se něco navíc k věcem, co už znám

Může se to týkat práce, ale taky nemusí. Vždycky se dá jít dál či hloub, a nějaké další sebevzdělávání je potřeba skoro ve všem. Co trendy ve svém oboru, sledujete? Dožeňte, co je nového a co se mění či změní.

15. Naučit se nazpaměť básničku či zajímavý úryvek z knihy

Kdy jste to naposledy dělali? Někdy na základní škole kvůli jedničce, že? Některé myšlenky mají přitom hloubku, která vám nedojde hned. Možná až s třetím opakováním. Možná vám jednou spontánně vytanou na mysli a dojde vám to. A nebo vyvolávají emoce. Co třeba naděje? Té není nikdy dost.

V rámci dílny tvůrčího psaní na gymnáziu jsme se zaměřovali mimo jiné na první větu textu. Některé jsou monumentální samy o sobě, a tu ze Sto roků samoty si pamatuju doteď. „O mnoho let později, tváří v tvář popravčí četě, vzpomněl si plukovník Aureliano Buendía na ono vzdálené odpoledne, kdy ho otec vzal k cikánům, aby si prohlédl led.“

16. Pečení

Pi Day sice byl před pár dny, ale mít doma koláč je vždycky o moc lepší než ho nemít. A taky samozřejmě vaření, já k tomu sice vůbec nelnu, ale jsou lidi, pro které je to bezva relax.

17. Počítačové hry a deskovky

Jeden z těch zřejmých tipů a zároveň oblast, kterou zas tolik nevládnu. Na počítači jsem v posledním roce hrála kromě pár hodin své milované hry Neverwinter Nights 2 akorát Rusty Lake Hotel, a byl to příjemně strávený podvečer.

Na telefonu, pokud nechcete černou díru na čas (jako je Marvel Future Fight), mám jako milý ukracovač dlouhé chvíle hru Mama Hawk a za pozornost určitě stojí i Infosaurus. Pak hry z minulosti, co jsem už nějaký čas nespustila, ale pořád jsou určitě fajn, jako Plague Inc (já vím, já vím), Robot unicorn attack 2, Fruit Ninja, Strata, Two Dots, Tiny Wings, Slither.Io a Agar.Io nebo 2048. A hry, co jsem nikdy nehrála, ale asi jsem někdy chtěla, jako Dark Echo, Super Hexagon, Burn it Down, Blek nebo Ulterior.

No a deskovky buď doma máte, nebo nemáte, že.

18. Psát svoji autobiografii

Jakkoliv divně to zní, zjistíte, jak se vidíte a vnímáte. Co považujete za důležité milníky ve svém životě, události které byly podstatné, rozhodnutí, co byla důležitá? Kdo jsou lidé, kteří vás ovlivnili, jakých úspěchů jste dosáhli a považujete je za výjimečné? Pokud máte černý humor a málo chuti k něčemu tak rozsáhlému, fiktivní nekrolog postačí. Dál to nerozvádím, teď už jste cynické příšery vy.

19. Podívat se na nějaký extrémně dlouhý seriál

Někdo zvládně Dallas, jiný se připoutá k nějaké reality show (teprve včera jsem zjistila, že to je pořád věc). Můj tip je Doctor Who. Dlouho jsem věděla, že existuje, ale nikdy jsem neměla moc chuť se do toho pouštět, protože je toho hodně. Jako fakt hodně. Vysílá se od šedesátých let a to zní jako něco, co je v roce 2020 už trochu neaktuální. V roce 2005 byl ale seriál po jisté pauze obnovený a to je ta chvíle, kdy se začít dívat. V současnosti doběhla dvanáctá série, já jsem od loňského května momentálně u jedenácté (hodně různým tempem podle toho, jak mě to zrovna bavilo, takže nejsem úplně měřítko) a i když je první série, ta, ve které vystupuje devátý Doktor, značnou část času fakt utrpení, stojí za to vydržet. To mi říkali a zpětně souhlasím a posílám poselství dál. Někdy je to boží, někdy je to slabší, ale je poměrně snadné si to oblíbit. A pak můžeme probrat, který Doktor je nejlepší. Vždycky jsem si myslela že desátého nic nepřekoná, ale dvanáctý tohle přesvědčení dost nahlodal. A ačkoliv scénáristé k ní zatím nejsou moc milostiví, třináctou Doktorku jsem si oblíbila v podstatě ihned.

20. Inbox 0

Ano, ten mytický stav nuly nevyřízených a nepřečtených e-mailů.

Ve skutečnosti se mi ho daří udržovat už několik let a je to skvělé. Nejsem ve stavu zaplavení a neprožívám pocity nenávisti k téhle technologii. Pár věcí, co jsem ještě úplně nevyřešila nebo je potřebuju mít po ruce mám označené vlaječkou, ale snažím se je držet na co nejmenším počtu. Zkuste to taky.

21. Odhlásit se z otravných newsletterů a přihlásit se k nějakým dobrým

Když už budete v tom e-mailu. Co je otravné asi zhodnotíte sami – mám jen pár tipů na to, co je dobré.

Zrovna mi přišel mail o ochraně mořských želv, to je rozhodně dobro. Taky mi chodí výběr nových projektů na HitHitu, kde mě občas něco zaujme a píší mi různé neziskovky, co jsem je někdy podpořila, z čehož nejásám ale toleruju, někdy je to zajímavé. Uvědomila jsem si, že mi dlouho nepřišel oblíbený newsletter od Clue, tak jsem se znovu přidala do databáze, výtečné newslettery má již zmiňovaná Shine a hodně mě baví páteční newslettery Finmagu od Michala Kašpárka.

Jo a taky byste možná chtěli odebírat newslettery Magazínu M a Universitas.

22. Udělat si geniální playlist

Playlisty jsou prý oblíbená věc. Teď je ta správná chvíle udělat si nějaký vážně boží. Pokud uznáváte spíše starší digitální pořádky, tak je dobrá chvíle k tomu uspořádat si alba na disku k obrazu svému. Software, který to udělá za vás existuje, ale doporučit ho úplně nemůžu, od té doby co jsem ho zkusila použít mám z některých alb chaos rozházený v různých složkách a už nikdy to nedám dokupy. Ale bylo by fajn se to to pokusit.

23. Udělat si zálohu

Záloh není nikdy dost. Zálohujete automaticky do cloudu? Bezva. Ještě ne? Začněte. Máte zálohu na pevném disku? Zkontrolujte ji. Pokud to děláte manuálně, udělejte si novou a nastavte si opakující se upomínku, až to bude zase chtít. Nic takového neděláte? No, včera bylo pozdě, tak do toho.

24. Vylepšit pracovní prostředí

Ne, nemám na mysli pověsit si vedle stolu obrázek a postavit na něj kytku, i když i to může být prima. Myslím ergonomii. Najděte si nějaké návody a videa o tom, jak vysoko byste ideálně měli mít stůl a židli, opěrky, jak hluboko v židli sedět, jak vysoko máte mít monitor a jak od vás má být daleko. Názory se liší a pokud to máte momentálně tak, jak vám vyhovuje, nesedíte většinu dne s nohama pod sebou, před sebou, za sebou nebo na stole tak gratuluju. Ale je docela slušná šance, že to tak není. Udělejte s tím něco.

25. TY věci

Všichni máme něco, o čem víme, že by bylo fajn vyřešit, ale prostě to nemá prioritu. Teď je ta chvíle kdy spravit kapající kouhoutek, poohlédnout se po důchodovém pojištění, objednat přelepku na ISIC/ALIVE kartu nebo udělat novou jmenovku na zvonek.

26. Připravit si kolo na sezonu

Ježdění na kole ještě nikdo nezakázal, jupí!

27. Najít si konečně nějaký systém organizace svých věcí a úkolů, co funguje

K tomu mě inspirovala diskuze na Facebooku, která je viditelná pouze pro přátele, tak na ni odkazovat nebudu, ale Wunderlist prý končí/skončil a spousta lidí hledá něco jiného. Třeba je dobrá chvíle poohlédnout se po něčem jiném i tak. Nebo si aspoň v rámci používané aplikace/způsobu nastavit systém správy úkolů, který bude fungovat. Já už roky přísahám na Habiticu, i když ještě v době, kdy jsem psala bakalářku mi přišla hezká, ale k ničemu.

28. Online dobrovolničení

Ne každý se cítí na bezprostřední zachraňování světa v dobách epidemie nebo na šití roušek. Chápu. Využít nenadálé množství volného času k nějaké aktivní činnosti pro ostatní se dá i jinak. Spoustu aplikací například překládají do různých jazyků dobrovolníci, pokud jste na tom dobře s češtinou, podívejte se po nějakém komunitním překladu. Už jste někdy editovali Wikipedii? To je práce, která je přínosná a přitom nekonečná, přidejte se. Pokud nevíte, čím začít, googlete WikiGap. Zapojte se do projektu Folding@home a poskytněte svůj výpočetní výkon k hledání léku na COVID-19.

29. Napsat pár recenzí

V dnešní době má svůj reputační systém v podstatě úplně všechno. Zažeňte nudu tím, že napíšete pár recenzí, které by mohly být pro ostatní užitečné. A nezapomínejte na ty pozitivní. Pochvalte své lékaře či řemeslníky, napište na Google/Tripadvisor/Foursquare co si myslíte o obchodech, restauracích, muzeích a jiných místech, která jste navštívili. Obzvlášť, pokud ještě nemají recenzí moc. Dejte hezké hodnocení Facebookovým stránkám, které máte rádi.

30. Změnit si hesla

A pořídit si správce hesel. Mít dneska někde účet je potřeba skoro pro cokoliv. Pořiďte si správce hesel, který vám vygeneruje hesla silná, a ještě si je bude pamatovat za vás. Pokud si hesla raději nosíte v hlavě, přečtěte si, jak by opravdu dobré heslo mělo vypadat.

31. Začít si psát deník

Internet je plný článků o tom, v čem je psaní deníků přínosné. Taky se chystám s něčím takovým (zase) začít, ale ještě jsem se k tomu tak úplně nepřiměla. Proč ne teď?

32. Udělat si pořádek ve skříni

A přiznat si co už není moc k nošení. Moc velké, malé, obnošené? Třeba je na čase to vyřadit. Při té příležitosti můžete zkusit vymyslet, co by se vám líbilo nosit, ale z nějakého důvodu to nemáte. Jak by vypadal váš kostým jako fiktivní postavy? Jsou to věci které běžně nosíte nebo si představujete něco jiného? Popusťte uzdu fantazii.

A když už se budete zabývat oblečením, změřte se a někam si to napište, délku nohy, chodidla, obvod boků, šířku ramen… Vyfoťte si to a uložte do telefonu, ať to můžete snadno najít, až to zas někdy bude potřeba, stejně jako nejběžnější velikost oblečení.

33. Tvořit

Kdy jste naposledy zkoušeli něco namalovat? Digitálně, propiskou, tužkou, vodovkami? Zkuste si namalovat obrázek, který vás zrovna napadne, nebo to pojměte seriozně a zkuste si nastudovat něco o perspektivě, zaměřte se na detaily, trénujte kresbu draperie či jiných trojrozměrných objektů. Omalovánky to kdyžtak jistí.

Vyzkoušejte si něco napsat. Krátký příběh, úvahu, poezii, něco na blog nebo jen tak pro sebe. Zkuste si v počítači vymodelovat něco do 3D tiskárny. Nemáte? Nevadí, někdo z vašich známých možná ano, možnost 3D tisku dneska už nabízí třeba i některé knihovny.

S hudebními nástroji prosím opatrně, je docela slušná šance, že máte sousedy, kteří vaše flow tak úplně nesdílí, zejména v devět ráno a večer (ano, patřím mezi sousedy).

34. Probrat staré fotky

Staré může znamenat cokoliv. Ty z festivalu před pěti lety, co se občas vynoří na Facebooku. Ty když vám byly čtyři a dělali jste s bratrancem a sestřenicí atletické závody u prarodičů na sídlišti. Může z toho být kus pěkného odpoledne.

35. Napsat dopis svému budoucímu já

Tohle mě kdysi hrozně bavilo na skautských táborech, ideální aktivita pro deštivé dny. Jeden rok napíšete svému o rok staršímu já, během roku to pochopitelně pustíte z hlavy a za rok si se zájmem přečtete, co jste si tehdy říkali a chtěli říct. Je jen na vás, jak vážně to pojmete, můžete si ze sebe udělat legraci a nebo to pojmout vážně, zamyslet se nad tím, co asi bude za rok, jaké to bude, svěřit se svému budoucímu já se svými obavami, ale i sny a nadějemi. Nakonec, nikdo jiný než vy to stejně číst nebude. Procvičte svůj rukopis a udělejte si hezkou zalepenou obálku nebo použijte nějakou online službu.

36. Napsat fanouškovský dopis

Lidé, které obdivujete, jsou taky jenom lidé. A když jim dáte vědět, že máte rádi to, co dělají a ceníte si toho, určitě je to povzbudí. A to čas od času potřebuje každý. Zkuste napsat pár slov obdivu či díků třeba svým oblíbeným spisovatelům, ilustrátorům, muzikantům, novinářům, oblíbeným učitelům a učitelkám ze školy nebo třeba známým lékařům. Nic vás to stát nebude a jim to dodá sílu.

37. Zjistit něco zajímavého o místě, kde bydlíte

Jak starý je dům, kde bydlíte a je něčím zajímavý? Proč nebo podle koho se jmenuje vaše ulice? Když jsem bydlela v Žabovřeskách, vrtalo mi hlavou, po kom se to jmenuje ulice Bráfova. Byl to Albín Bráf a kromě epického jména sehrál určitou roli v historii. Pořád nic zajímavého? Najděte si něco o historii vaší obce, tam se vždycky něco najde. Jihlava třeba dvakrát málem shořela kvůli smažení koblih (!)

38. Zapracovat na svém životopisu

Jen tak, pro všechny případy. Nikdy není od věci dát dohromady svoje zkušenosti, kurzy, dobrovolnické aktivity, vypíchnout zajímavé a užitečné absolvované předměty a podobně. Na LinkedInu to vypadá dobře a třeba vám to jednou ušetří čas, který na rozdíl od aktuální situace nebudete mít.

39. Zkontrolovat své úspory a různá předplatná

Pro mnohé nastane po odeznění nejrůznějších opatření těžká doba, kdy bude složitější vyjít s penězi, už teď se „hroznými dopady na ekonomiku“ zaklíná kdekdo. Ať už to na vás bude mít nějaký zásadní dopad nebo spíš ne, určitě neuškodí podívat se na účet a na to, za co všechno se vám strhávají platby. Opravdu využíváte všechny služby, které máte předplacené, nebo by se na některých z nich pár stovek měsíčně dalo ušetřit?  Pokud si to můžete dovolit, pošlete ušetřenou částku rovnou na nějaké dobro. Vybírat lze od zajímavých crowdfundingových projektů přes lidskoprávní neziskovky až po bojovníky za práva a pohodu zvířat. A taky jdou dary odepsat z daní, ale to víte, že?

40. Cvičit

Všechny věci co se dělaly ve škole při rozcvičce jdou dělat i doma (s výjimkou skákání, ve vyšších patrech). Jóga jde dělat doma. Aplikace DownDog má až do dubna různé druhy jinak placených cvičení zdarma. Některá jógová studia dělají streamované lekce po Facebooku. Návodů na to, jak doma cvičit v podstatě cokoliv vás napadne, je všude kvanta.

A žonglování! Žonglování je zábavné, je to cvičení a taky to jde dělat doma. A dá se to naučit podle internetu.

41. Ten předmět co jste neměli rádi ve škole

Na co si z něj vzpomínáte? Napadlo vás někdy, že by vlastně mohlo být fajn z něj něco znát? Zkuste si spočítat nějaký příklad, tedy přijít na to jak ho vyřešit, přečíst si něco o tundře a tajze nebo o tom, jak funguje lidský mozek. Prý je teď školní výuka i v televizi. Pořád je to brnkačka?

42. Navštívit muzea a galerie alespoň virtuálně

Spousta světových muzeí a galerií má svoje sbírky online. Koukněte se.

43. Zašít děravé ponožky a oblečení

44. Protřídit různé papíry, letáky, časopisy, noviny, účtenky co se doma nahromadily

Máte toho jeden stoh nebo víc? Schovku kde se to všechno hromadí? Zbavte se toho.

45. Pečovat o sebe

Manikúra, pedikúra, péče o pleť nebo vlasy. Když se budete cítit hezky, bude to celé o dost snesitelnější. Udělejte ještě jeden krok navíc: vyšetřete si prsa a koule, prohlédněte, jestli nemáte nějaká podezřelá znaménka, co vypadají jinak než posledně a podobně. Vnímavost všech vůči zvýšené teplotě a kašli je teď na maximu, tak přesměrujte svoji pozornost i do zbytku těla.

46. Spát

Spousta lidí trpí neustálým nevyspáním. To se mě sice zpravidla netýká, ale rozhodně je dobrá doba zresetovat si spánkový režim do nějakého udržitelnějšího stavu.

47. Věnovat pozornost věcem, na které běžně nedojde

Probrat lékárničku, vyřadit staré a prošlé věci a zjistit, co v ní chybí, probrat kosmetiku, opečovat pohorky, vyčistit batoh na výlety co se válel kdovíkde, vyklepat rohožku… Tyhle věci, co se řeší až když jsou potřeba (a zrovna by bylo fajn řešit něco jiného) nebo vůbec. Podejte pomocnou ruku svému budoucímu já.

48. Podívat se na svoje data

Současné mobily sbírají data o extrémně široké škále různých věcí, mobilní aplikace taky, dokonce i počítače. Podívejte se na data, o kterých možná ani nevíte, že je máte – nebo víte, ale nikdy jste s nimi nic nedělali. Co vám tahle data o vás samotných říkají, co si z toho můžete vzít a co se o sobě díky tomu naučit?

49. Koukat z okna

Prohlíželi jste si někdy, jak vlastně doopravdy vypadá vaše ulice? Jsou tam nějaké detaily, kterých jste si nikdy nevšimli? Co je asi v támhletom domě? Co slyšíte? Pozorujte, co se tam děje či neděje, koukejte na ptáky či auta… Soustřeďte se na všechno a postupně svoji pozornost rozostřujte, až ruch ulice splyne v jednolitou kulisu. I tohle může být relaxační.

50. Najít si zálibu v něčem zdánlivě absurdním

Co třeba poslouchání komunikace letadel? Nebo hlavolamy ze sirek?



Share
Tags
Written by Xsi


Leave a Comment