Reinkarnace


Rozhodla jsem se přivést znovu na svět svůj blog. Trvalo to skoro přesně devět měsíců. Žádné dvojsmysly v tom nejsou.

Zato spousta prokrastinace. Blog nějak samovolně zmizel ze světa poté, co můj hosting zabalil business a mně vypršela doba, do kdy byl zaplacený. Ještě předtím jsem si sice zaplatila jiný, ale pochopitelně mě ani nehlo tam něco přesouvat. Bohužel mě nehlo ani něco zálohovat… Ano, tady to začíná být bolestivé.

Kupodivu jen tři měsíce mi trvalo převést doménu, rozjet hosting, nahodit původní web, nainstalovat WordPress… A uvědomit si, že mě předtím vlastně ani nehlo něco zálohovat. Spousta sprostých slov. Prudké zahoření láskou k webarchivu.

Naklikat nějakou defaultní šablonu WordPressu tak, aby vypadala alespoň přibližně jako ta původní (která byla samozřejmě už od začátku jenom dočasná, než s tím něco udělám). A poté překopírovat a znovu ručně publikovat všechny příspěvky ze série „píšu bakalářku“. Je jich přes osmdesát. Dohledat k nim fotografie na disku (prozíravě jsem skoro všechny po dopsání bakalářky přesunula do složky „egotrip“, se kterou se od té doby pochopitelně nic nestalo). Ve dvou dávkách to trvalo půl roku. Nebavilo mě to. Někde u šedesáti jsem vyčerpala limit svého hostingu. Vážně jsem si předtím myslela, že 200 MB mi bude na blog plný fotek stačit? Když se neobtěžuju fotky zmenšovat? Občas se ještě překvapuju.

Vztekala jsem se u toho. Proč jsem to tedy udělala?

Asi mi bylo líto toho, že jsem tomu tehdy věnovala tolik času a úsilí a teď by to navěky mělo shnít ve webarchivu. Přečetla jsem si to znovu. Tak jako každý blog je to po nějakém čase takový pěkný dokument doby. Našla jsem tam spousty věcí, co jsem chtěla dělat a prozkoumat až bakalářku dopíšu. Samozřejmě jsem toho reálně udělala jen zlomek. Ale určitě se k tomu ještě někdy vrátím. Určitě… A třeba i někdo jiný. Kdybych znovu psala bakalářku, asi by mě dost bavilo číst si prokrastinačně o cizích útrapách. Třeba bych pak nedělala tolik zbytečných věcí a chyb, co jsem dělala. Ne, namlouvám si to. Ostatně, pomalu bych měla začít psát diplomku

1005785_10151727592593184_594199196_n

Taky jsem sem vlastně vždycky chtěla dát odkaz na hotovou bakalářku, když o ní pár lidí pravidelně tak dlouho četlo. Je TADY. Obhájena byla za A a spousta věcí už je v ní neaktuálních. Ale dávám to sem, aby bylo dílo dovršeno, zakončeno, kompletní.

Samotné staré příspěvky vypadají, jak vypadaly předtím. Mají i stejné URL. Není to samozřejmě dokonalé. Některé fotky zmizely. Mám v plánu je jednou dohledat a vrátit na původní místo. Odkazy z článků vedou tam, kam vedly původně, jenom přes webarchiv. Chtěla jsem to změnit tak, aby to byly zase obyčejné odkazy, ale vlastně je to takhle lepší – část odkazovaných věcí už patrně nebude na svém místě, takhle zůstanou zobrazitelné tak, jak vypadaly, když jsem o nich psala.

82df517050dca602938d4258c7b4d8ce

A co s blogem dál? Psaní bakalářky zůstává v pseudorubrice Píšu bakalářku. Jeden z posledních podnětů byl ten, že mám momentálně zapsaný předmět Nástroje a metody datové analytiky, jehož průběžné výstupy máme publikovat na blogu. Když už tu doménu a blog mám… Tak jsem to klidně mohla zamést někam na tumblr, ale on ten můj blog byl taky vlastně původně na Posterous, a kde je tomu teď konec. Předpokládám, že moje domácí úkoly budu číst jen já a vyučující, zase tak zajímavé to asi nebude. Takže blog do RSS čtečky nevracejte (za předpokladu, že nejsem poslední, kdo ji používá). Žádné záchvaty názorové grafomanie u sebe v nejbližší době nepředpokládám.

I když, měla bych začít psát tu diplomku…



Share
Tags
Written by Xsi


Leave a Comment